Hva bør du ta betalt som frilanser? En guide til riktig prissetting

Flere og flere velger frilanslivet – for friheten, fleksibiliteten og muligheten til å styre sin egen arbeidshverdag. Men en av de største utfordringene i starten er ofte: Hva skal jeg egentlig ta betalt? Å sette riktig pris handler både om å kjenne sin egen verdi og å forstå markedet.

– Det er viktig at frilansere tør å sette en pris som gjenspeiler deres kompetanse. Se på oppdragets omfang, varighet og hvilken rolle du forventes å fylle. Snakk gjerne med andre frilansere for å få innsikt i hva som er vanlig i bransjen, sier Stephen Schad, daglig leder i Frilans Finans Gruppen.

Er du medlem i en fagforening, kan du ofte få tilgang til lønnsstatistikk for din bransje. Statistisk sentralbyrå har også offentlig informasjon, og i noen tilfeller går det an å se hva byråer og selskaper tar for tilsvarende tjenester. Men til syvende og sist må du gjøre en samlet vurdering basert på flere faktorer.

Før du diskuterer pris, sørg for at du har en tydelig forståelse av hva oppdraget innebærer: hvilke oppgaver som inngår, hvor mye tid det vil ta, og hvilken tilgjengelighet kunden forventer. Det gjør det enklere å justere prisen dersom oppdraget endrer seg underveis.

– Unngå å snakke pris i den aller første kontakten. Lytt heller til kundens behov, forklar hvordan du kan bidra, og kom tilbake med en konkret pris når du har oversikt, sier Stephen.

Prisstrategi – fast eller timebasert?

Noen kunder foretrekker en fast pris for å vite nøyaktig hva det vil koste. Det kan fungere godt, så lenge du er tydelig på hva som er inkludert. Men timespris kan gi større fleksibilitet, spesielt ved nye eller uforutsigbare oppdrag.

Dersom du som frilanser erstatter et byrå, kan det være større rom for forhandling. Og jo mer erfaring og spisskompetanse du har, desto mer bør det også reflekteres i prisen.

– Har du dyp kompetanse innen et fagfelt, er det helt naturlig å prise deg høyere. Hos Frilans Finans kan du også få støtte fra Forhandlingsjouren når det gjelder både pris og betingelser for oppdrag, sier Stephen Schad.

Tenk på dette før du setter prisen din:

  1. Forstå hvilken rolle du skal fylle hos kunden.

  2. Erstatter du en fast ansatt eller et byrå? Det kan påvirke prisnivået.

  3. Passer fast pris eller timespris best for dette oppdraget?

  4. Sammenlign med hva andre tar, både frilansere og selskaper – men gjør din egen vurdering.

  5. Hvor tilgjengelig må du være for kunden?

Husk at prisen din også skal dekke administrasjon, forberedelser og perioder uten oppdrag.